Eksperci: niepokojąco wzrasta liczba udarów mózgu wśród osób młodych

4 grudnia 2020, 10:20

Wśród ludzi młodych niepokojąco wzrasta liczba udarów mózgu – alarmują eksperci w ramach ogólnopolskiej kampanii #MłodziPoUdarze. W Polsce udary zajmują trzecie miejsce pod względem ogólnej śmiertelności oraz stanowią pierwszą przyczynę trwałej niepełnosprawności wśród osób po 40. roku życia. Coraz częściej występują jednak również u osób młodych, w wieku dwudziestu i trzydziestu kilku lat.



Po 50 słowa im (nadal) niestraszne

12 marca 2010, 10:56

W okolicach pięćdziesiątki pamięć werbalna pań znacznie przewyższa męskie umiejętności w tym zakresie.


Będzie śledztwo ws. eksperymentów na makakach?

31 grudnia 2014, 10:25

Czterech członków Kongresu USA wystosowało do Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH) list z wnioskiem o przeprowadzenie śledztwa w sprawie eksperymentów na makakach, jakie są dokonywanie w laboratorium NIH z Poolesville w stanie Maryland.


© Mick Stephenson

Eliksir młodości z chianti

10 września 2008, 11:37

Toskański farmaceuta Giovanni de Munari odtworzył eliksir młodości, opracowany w XVIII wieku przez jednego z jego przodków. To ciekawy specyfik, ponieważ przyrządza się go na bazie wina chianti.


Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy

8 czerwca 2021, 12:25

Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.


Maglev w wersji spożywczej

24 czerwca 2010, 08:42

Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Alkohol zawsze szkodzi

14 maja 2015, 09:02

Alkohol pity przez myszy będące na wczesnym etapie ciąży zmienia funkcjonowanie genów odpowiedzialnych za działanie mózgu u płodu. Eksperymenty przeprowadzone na Uniwersytecie w Helsinkach sugerują, że spożywanie alkoholu przez kobiety może mieć negatywny wpływ na dziecko jeszcze zanim kobieta dowie się, że jest w ciąży


Przewrotny PR

18 listopada 2008, 09:42

Trunki z zagłębi przemysłu winiarskiego mogą zawdzięczać swoją sławę wielowiekowej tradycji i rzeczywistej doskonałości smaku, bywa też jednak, że "jadą na dobrej opinii" z przeszłości. Co w takiej sytuacji mogą zrobić producenci równie dobrych, ale nie tak znanych win, np. z przytłoczonej nieposzlakowaną opinią sąsiednich Bordeaux i doliny Rodanu Langwedocji? Mogą prowokacyjnie nazwać swój produktLe Vin de Merde, czyli Gówniane Wino.


Najlżejszy materiał izolacyjny wyciszy silniki odrzutowców do poziomu... suszarki do włosów?

18 czerwca 2021, 11:02

Na University of Bath powstał niezwykle lekki materiał, który może wyciszyć silniki samolotów i znacząco poprawić komfort pasażerów. To najlżejszy ze znanych materiałów izolujących, który może zmniejszyć hałas generowany przez silniki startujących odrzutowców do poziomu zbliżonego do hałasu generowanego przez... suszarkę do włosów.


Kurkuma© Sanjay Acharyalicencja: GNU FDL

Kurkumina dobra na wątrobę

30 października 2010, 14:44

Kurkumina, znana jest już ze swego działania antyoksydacyjnego, zapobiegania wielu postaciom nowotworów oraz neurodegeneracyjnym zmianom w mózgu, okazuje się również dobrym lekiem na stłuszczenie wątroby.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy